Bár hazánknak nincs tengere, szerencsére már nálunk is könnyűszerrel beszerezhetők az óceán gyümölcsei. A legtöbbször persze fagyasztva kapható, de van néhány hely Budapesten, ahol már frissen is lehet kapni a repülővel ide szállított reggeli friss fogást. Megéri felkutatni, mivel a fekete kagyló táplálkozási szempontból különösen értékes: rendkívül sok fehérje van benne és minimális a zsírtartalma – vagyis pontosan azokat az erényeket vonultatja fel, melyeket a magyar közétkeztetést megreformáló Süllős Gyula mesterszakács is fontosnak tartott. Ráadásul a fekete kagylóban több olyan létfontosságú anyag is van, amit másból nehéz beszerezni hazánkban. Ja, és állítólag a férfiúi potenciára is jótékony hatással van…

 

 

Fekete kagyló pennetészta-ágyon

 

Fekete kagyló pennetészta-ágyon

Hozzávalók (4 főre):

1 kg fekete kagyló
1 cs. petrezselyemzöld
2 dkg szárított paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 ek. Vegeta
2 db citrom
5 dkg vaj
40 dkg penne tészta
só, bors

Elkészítési mód:
A kagylókat kefével jó erősen lesikáljuk és bő vízzel átmossuk. A fokhagymát karikákra, a petrezselyemzöldjét finomra vágjuk. A vajat felhevítjük, belerakjuk a fokhagymát, a petrezselyemzöldjét, a szárított paradicsomot, a kagylót és felöntjük 2 dl vízzel. Sóval, borssal, Vegetával ízesítjük és 8-10 perc alatt készre főzzük. (Megjegyzés: A kagylóknak ki kell nyílniuk! Amelyik nem nyílt ki, azt dobjuk ki!) Menet közben enyhén sós forró vízben a tollszár tésztát is megfőzzük, lecsepegtetjük, majd hozzáadjuk a kagylóhoz és összekeverjük. Tálalásnál citrommal díszítjük és petrezselyemzöldjével meghintjük.

 

MAP01