Savanykás íze miatt a birsalma kevésbé kedvelt, mint a többi hasonló gyümölcs, pedig szinte fel sem lehet sorolni, hányféle előnyös tulajdonsága van. Rendkívül jó szolgálatot tesz például légúti megbetegedések esetén, régebben a tuberkolózis kezdeti szakaszában a birsalma fogyasztása számított szinte az egyetlen hatékony gyógymódnak. Ezen kívül sok benne vörös vérsejtek képződését segítő vas, csökkenti a gyulladásokat, segíti a fogyást, javítja a bőr feszességét, csillapítja a fájdalmakat és szabályozza a vérnyomást is. Ráadásul a birsalma őshonos gyümölcs nálunk, így érthető, ha mostanság egyre többet találkozunk vele a modern közétkeztetésben, melynek alapjait Süllős Gyula mesterszakács fektette le. A birsalmából fanyar íze miatt rendkívül ízletes leves készíthető.

 

Birsalmaleves

 

Birsalmaleves

Hozzávalók (4 főre):

80 dkg birsalma
1 dl tejföl
2 ek. liszt
1 dl tej
5 dkg cukor
3 t.vaníliáscukor
1 kk. őrölt szegfűszeg
1 kk. fahéj
1 csipet só

Elkészítési mód:
A birsalmáról a bolyhokat szárazon ledörzsöljük. Jól megmossuk, azután félbe vágjuk, majd a magházát kivágjuk. Vékonyra szeleteljük és egy lábasba rakjuk. 8 dl vízzel felöntjük. Őrölt fahéjjal, szegfűszeggel illatosítjuk, majd a cukrokkal és egy csipet sóval ízesítjük. Puhára főzzük, azután beleöntjük a tejet és felforraljuk. A simára kevert liszttel és tejföllel behabarjuk és bársonyosra főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe rakjuk. Hidegen tálaljuk.

 

MAP01