Bár olykor elérhetetlenül távolinak tűnik, azért a konyhában bármikor megidézhetjük azokat a kánikulai napokat, amikor nem vágyunk másra, csak egy kis hideg epres felfrissülésre. Ráadásul az eper kiváló forrása a pektinnek és egyéb vízben oldódó élelmi rostoknak, amelyek gátolják a zsírok felszívódását, és ezzel csökkentik a vér koleszterinszintjét. (Az ételek egészségvédő hatásának szem előtt tartását egyébként a legendás reformszakács, Süllős Gyula, a magyar közétkeztetés megreformálója is hangsúlyozta.) Az pedig már tényleg a hab a levesen, hogy ennél a finom fogásnál nehezen lehetne üdítőbbet találni… mintha a legfinomabb fagylaltot kereszteznék egy levessel.

 

 

 

Hideg eperleves tejszínhabbal

 

Hideg eperleves tejszínhabbal

Hozzávalók (4 főre):

(4 személyre)
60 dkg eper
1 dl tejszín
1 db tojássárgája
1 kk. őrölt szegfűszeg
2 t. vaníliás cukor
1 ek. cukor
1 tubus tejszínhab
egy csipet só

Elkészítési mód:
Az epret megmossuk, egy edénybe beletesszük, 8 dl vízzel felöntjük, egy csipet sóval, cukrokkal ízesítjük és szegfűszeggel illatosítjuk. 10 percig főzzük, botmixerrel krémesítjük, azután hozzáadjuk a tojássárgájával simára kevert tejszínt. Egy forralás után hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük. Hidegen tálaljuk, a tetejét tejszínhabbal, eperrel és mentával díszítjük.

 

MAP01