Ha a zöldségeket is úgy osztályoznák, mint a filmszínészeket, a zeller kétségkívül szupersztár lenne. Fogyókúrázóknak kiváló, hisz egy zellerszárban alig 10 kalória van, ezen kívül nyugtató, gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatása is közismert. Érthető hát, hogy a zeller régóta a magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga, Süllős Gyula, a magyar közétkeztetést megreformáló mesterszakács például számtalan módon építette bele a reformtáplálkozást népszerűsítő könyvének receptjeibe. Ráadásul a zeller nem csak az ebédidőt, hanem az éjszakákat is feldobja, mivel kétféle ferromont is tartalmaz, amik jótékonyan hatnak a férfiak szexuális teljesítőképességére…

 

Zellerkérmleves

 

Zellerkérmleves

Hozzávalók (4 főre):

2 kis gumó zeller zöldjével
1 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj

Elkészítési mód:
A fiatal zellergumót megtisztítjuk. A zöldjét finomra, a gumót kockákra, a foghagymát karikákra vágjuk és vajon megpároljuk. Felöntjük 8 dl vízzel, sóval beízesítjük, puhára főzzük, majd botmixerrel krémessé turmixoljuk. Pirított zsemlekockákkal forrón tálaljuk.

 

MAP01