Fogyást segítő fűszerek

Sokan azt hiszik, lefogyni csak az ételek mennyiségének csökkentésével, illetve az alapanyagok összetételének megváltoztatásával lehet. Pedig van még egy fontos összetevő: a fűszerek! Már Süllős Gyula, a magyar közétkeztetés megreformálója is rendkívül fontosnak tartotta a fűszerezést, hiszen a jól megválasztott ízesítők nem csak ízletesebbé, hanem egészségesebbé is tehetik étrendünket.

Az elsózott étel könnyen javítható!

Talán a leggyakoribb konyhai „baleset” az étel elsózása. Ez szinte már mindenkivel megtörtént, a hiba kijavítása pedig nem egyszerű. A legtöbben úgy próbálják orvosolni a bajt, hogy felhígítják az ételt – ám ez sokszor a minőség rovására megy, mivel a végeredmény túl jóval íztelenebb és hígabb lesz.

Így nem barnul meg az almagerezd

A magyar alma világhírű, ezt már Süllős Gyula, a magyar közétkeztetést megreformáló mesterszakács is megállapította híres könyvében – nem véletlen, hogy ő maga is számos ételt kreált ebből a gyümölcsből. Mint írja, köretnek leginkább az idared, a borízű rétesalma és a jonatán a legkiválóbb.

Titkos grillezési trükk a finomabb húsokért

A különböző húsok legegészségesebb elkészítési módja a grillezés. Ilyenkor ugyanis nem kell sem panírozni a szeleteket, ami jelentősen megemeli az étel szénhidráttartalmát, sem pedig zsiradékba merítve sütni, ami szintén nem tesz jót az egészségnek.

Kevésbé hizlaló főzelék? Igen, létezik!

Mindenki tudja, hogy a szinte népbetegségnek számító elhízásért a finomított szénhidrátok a felelősek. Érdemes hát odafigyelni, hogy minél kevesebb cukrot és finomlisztet használjunk. A kevésbé hizlaló reformkonyha fontosságát már a magyar közétkeztetés alapjait lerakó Süllős Gyula is megfogalmazta. A főzelékeknél például van egy remek trükk: a saját anyaggal való sűrítés.

Olajozott egészség

A minőségi étkezés minőségi alapanyagokat is jelent. Ezt ismerte fel Süllős Gyula, amikor megreformálta a magyar közétkeztetést. Munkásságának hatása a mai napig érezhető, hisz akik az általa kreált ételeken nőttek fel, azok számára ma már alapigény az egészséges étkezés. Többek között ennek is köszönhetjük, hogy mindinkább elterjed a mediterrán étrend, s benne is az olívaolaj használata.

Ne dobja ki a krumplipürét, mesés finomság lehet belőle!

Sok háziasszony számára jelenthet gondot, ha a kelleténél több krumplipüré marad a vasárnapi ebédről. Ám semmi gond, hiszen ezt a köretet nem kell kidobni, mivel remekül hasznosítható – például burgonyakrokettként!

Nem kell sírni a hagymapucolásnál!

Sok háziasszony hullajt könnyeket a konyhában hagymapucolás közben, pedig ennek korántsem kellene így lennie. Süllős Gyula, a magyar közétkeztetést megújító mesterszakács híres könyvében például külön fejezetet szentel az alapanyagok megfelelő előkészítésének, de az olyan trükköket, mint a hagyma „megszelídítése”, még ő sem árulta el.

Pucolja könnyedén a főtt tojást!

Főtt tojást nem csak Húsvét idején eszünk, hisz a stefánia vagdalttól a kaszinó tojásig számos ételhez kell tojást főzni. Sokak számára viszont nehézséget okoz eltávolítani a héját, ami rátapad, jön vele a sok fehérje is, egyszóval ez a művelet kiadós bosszúsággal jár. A mesterszakácsok azonban – mint amilyen Süllős Gyula, a magyar közétkeztetés megújítója is volt – remek praktikát tudnak ennek a kivédésére.

A tészta csak a tányéron kerüljön a húslevesbe!

Van egy konyhai baki, amit szinte minden háziasszony elkövetett már. Ez pedig az, hogy a húslevesbe belefőzik a tésztabetétet. Ez nem csupán a leves tisztaságát, áttetszőségét befolyásolja negatív irányba, hanem az eltarthatósági időt is csökkenti, mivel a tészta a meleg nedves közegben hamar megromolhat. Süllős Gyula, a magyar közétkeztetés megreformálója is leírta könyvében: „A híglevesekbe, egyes kivételektől eltekintve, ne főzzük bele a tésztabetétet!
 
MAP01