Asztalos szakma egy jó választás

0 Comments

Az asztalos szakma elég sokrétű. A feladatai közé tartozik egy épületbe beépítendő szerkezeti elemek megtervezése és kivitelezése, fa ablakok, ajtó, lépcsők készítése. Ám szinte bármilyen termék, vagy alkatrész elkészítése fából, az asztalos munkái közé sorolható. Közepesen nehéz fizikai munka.

Asztalos szakma

A munka során kiválasztja a megfelelő anyagot, feldolgozza, majd ellenőrzi a minőséget. Tudni kell kezelni a kézi és gépi szerszámokat, ezeket karbantartani és üzemeltetni. Ismerni kell a balesetvédelmi előírásokat.

A szakmában három faalakítási módszer van, a forgácsolás, a hajlítás és a sajtolás. Ezekhez való szerszámok a véső, gyalu, fűrész, kalapács, csiszoló és marógépek.  Ez bel- és kültéren is végezhető, habár a gyártási folyamat az eszközök megléte miatt inkább műhelyben végezendőek.

Jól kell tudni a kommunikálni a szakembernek, mivel kapcsolatot kell tartania a megrendelővel és az egyéb munkát végzőkkel.

A képzés hossza pár hónaptól 3 évig is terjedhet, van államilag támogatott és fizetős OKJ is. A fizető képzés gyakran rövid és gyorsított. Viszont ezeknek elég borsos az ára, hisz fél millióért is vannak, plusz fizetendő még a vizsgadíj is.

Aki ezt a szakmát választja az biztosan kreatív, illetve ha elmélyül benne és nem áll meg az átlagos munkáknál, akkor nagyon különleges dolgokat tud létrehozni. Ezek ritkaságok, ezrét nagy a kereslet rá, így jól lehet vele keresni. Sokan gyártanak apróságokat, gyerekeknek fajátékot, ezek ára extrém magas. Emellett kis használati és dísztárgyakat is sokan rendelnek, ilyen például a tablet tartó, kisszék, különleges asztalok, székek, vagy akár lakberendezési tárgyak.

Asztalos munka