Egészséges étkezés

0 Comments

Az egészséges élet alapja a jól étkezés. Jól étkezni pedig úgy lehet, ha minimalizáljuk a zsírokat, sót, cukrot és szénhidrátot. Ezek mellett fogyasztani kell minél több zöldséget és gyümölcsöt, magvakat, halat és sovány húsokat. A titok a változatosságon van, amivel saját magunkat is ösztönözhetjük és élvezetesebbé tehetjük az ételkészítést.

Egészséges étkezés

Az egyik legjobb választás a mediterrán étrend. Kutatások bizonyítják, hogy az étrendet követők között alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a daganatos betegségek kialakulásának kockázata.

A diéta alapja, hogy a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztáson túl, rendszeresen fogyasztunk tejet, bort, burgonyát és olívaolajat a főzéshez. Az étrendben a növényi alapú élelmiszerek dominálnak. Amennyiben valaki ragaszkodik a magyaros ízekhez, úgy nehéz betartani a diétát.

Ezt követve egyszerűen össze tudjuk állítani a hétköznapi menüket. Fontos, hogy próbáljunk minél több alapanyagot nyersen és frissen fogyasztani, így nem vész el a vitamin tartalom. A köretekhez inkább bulgurt, quinoat, barnarizst vagy párolt zöldségeket használjunk. A pároláskor épp hogy puhítsuk meg az alapanyagokat, ne főzzük szét.

A rostok gátolják az elhízást, ezért megfelelő a fogyni vágyók számára is. Érdemes elmélyülni a témában.