Milyen motorral működnek a mai porszívók? Mi történik, ha ez meghibásodik?

0 Comments

A háztartási gépeink ma már az otthonunk hétköznapi tartozékainak számítanak, nem kivétel ez alól a porszívó sem, amit van, aki napi rendszerességgel használ.

Porszívó motor cseréje

Ma már a piacon rengeteg típusú porszívó között tudunk válogatni, ezeknek a közös tulajdonsága pedig az, hogy egytől egyig szénkefés váltóáramú motorral működnek.
Mivel egy porszívó működéséhez viszonylag nagy teljesítmény is szükséges, illetve a készülék fordulatszámát is biztosítani kell, ezért a szénkefés változat a lehető legegyszerűbb, és legkézenfekvőbb megoldást jelenti. Ám ugyanúgy, mint más háztartási eszköz, előfordulhat az is, hogy a porszívónk hibásodik meg, és megy tönkre egyik pillanatról a másikra.

 

A Porszívónk motorhibájának leggyakoribb jelei

 

  • Mi történik akkor ha nem szív megfelelően a porszívó?

Ezt a problémát szerencsére nagyon sok minden elő tudja idézni. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem szív elég erősen a porszívónk, ellenőrizzük, hogy nem-e telt meg a porzsák, vagy ha most cseréltük, akkor nézzük meg, hogy az új porzsák rendesen illeszkedik -e a helyére.
Tisztítsuk ki a porszívó szűrőit és a csöveit is.
Ha ezek után sem szűnik meg a probléma, akkor könnyen lehet, hogy motorhibával állunk szemben.

 

  • Elkoszolódott a motorvédő szűrő

Ha porral vagy egyéb szennyeződésekkel teljesen megtelt a motorvédő szűrő, akkor is megeshet az, hogy porszívónk nem működik megfelelően. Ezt a problémát szerencsére könnyedén el tudjuk hárítani. Ha a szűrő mosható (műanyagos felületű a szűrőpapír), akkor langyos vízzel ki tudjuk öblíteni belőle a koszt, ha azonban nem mosható, akkor cserélni kell.

 

  • Milyen esetben kell új porszívót vásárolnunk?

Ha a porszívónk egyre gyengébb szívóerővel működik, majd egyik napról a másikra teljesen elromlik, akkor valószínűleg a meghibásodást valamilyen komolyabb motorhiba idézte elő. Ez leggyakrabban öreg készülékeknél fordul elő. Bár ma már lehetőségünk van külön megvásárolni a szükséges motort a készülékhez, elő szokott az is fordulni, hogy a javíttatás helyett a szakemberek azt mondják, hogy anyagilag is jobban jövünk ki, ha egy új készüléket vásárlunk meg. Ilyenkor figyelembe kell vennünk a porszívó élettartamát, a tartozékainak állapotát, hogy mennyibe kerülne a javítási költsége, illetve, hogy mennyibe kerül jelenleg eredeti/új állapotában?

 

Amennyiben Ön úgy gondolja, hogy érdemes lehet kicserélni a porszívójának a motorját ebben a webáruházban érdemes körül nézni: https://porszivos.hu/…/motorok/

Porszívó motorok vásárlása